Geschiedenis

De oprichting van kwekerij Bergcamp dateert uit 1995 en is ontstaan nadat het oude bedrijf Bergplant plaats moest maken voor industrie en de tweede hoofdtak van dat bedrijf, het opkweken van slaplanten geen toekomst meer had. Gezien er op deze locatie, al vanaf 1980 ook potplanten werden geproduceerd was de stap om dit verder uit te bouwen snel gemaakt.

Kwekerij Bergcamp is een echt familiebedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de teelt van bloeiende potplanten. De eerste locatie aan de oudecampsweg 11 in De Lier is inmiddels uitgegroeid tot een modern productiebedrijf. In 2006 kwam de nieuwbouw aan de overkant van de bestaande locatie aan de Oudecampsweg.

Vervolgens werd er in 2013 de locatie aan de Hoogweg aangekocht, waar vanaf 2013 is gestart met de teelt van Campanula. Helaas overleed Teun in 2014, na een kort ziekbed. Het bedrijf wordt vandaag de dag gerund door de zonen Robert en Walter van den Berg, tezamen met een enthousiast en betrokken team aan medewerkers.

Wat vooraf ging

De familie van den Berg kent een grote historie in de tuinbouw. Vanaf 1965 is de familie van den Berg zich gaan specialiseren in de groente wereld aan de Leeweg in de Lier. Wim van den Berg teelde druiven in zijn eigen kas. Daarnaast verbouwde hij bloemkool onder plat glas. Hij werd hierbij geassisteerd door zijn eigen kinderen. In de jaren die hierop volgden is de slateelt in de familie gekomen. Dit werd actief opgepakt door zijn zonen (Wim/Piet en Teun van den Berg).

In 1975 t/m 1996 is het bedrijf Bergsla actief geweest, waar op tientallen hectaren land sla werd verbouwd en afgezet. Naast het telen van de sla werd er ook voor andere telers sla opgekweekt. Daarbij werden nieuwe sla rassen geselecteerd vanuit Amerika. Het meest bekende ras die hieruit voortkwam is toch wel de ijsbergsla.  Naast het bedrijf Bergsla is in 1980 het bedrijf Bergplant opgericht door Wim en Teun van den Berg. Bergplant richtte zich specifiek op de potplantenteelt, waar in eerste instantie geraniums en later ook cyclamen werden geteeld. Het bedrijf Bergsla is in 1996 door de vele import en concurrentie gestopt. Het bedrijf Bergplant is verhuist van de Leeweg naar de Oudecampseweg omdat het bedrijf plaats moest maken voor industrie. De naam van Bergplant kreeg een nieuwe naam “Kwekerij Bergcamp”, vernoemd naar de locatie.